Basisprogramma Elektrotechniek

Praktijkopleiding:

Week 1.   

(Wissel- en enkelpolige schakeling)

In deze (eerste) week ga je (volgens tekening) op aanwijzingen (instructies) een verlichting inclusief stopcontacten maken met een wisselschakelaar.

Practicum: Vanaf dag 1 ben je altijd bezig met de praktijk!

Buigen van PVC-buizen (16-19mm).
Buizen/ Kabels (volgens tekening) bevestigen met bevestigingsmateriaal
Inbouw-/ opbouw en centraaldozen installeren
Draad trekken en aflassen (steek/draai)
Stopcontacten (Wcd’s)installeren, uitbreiden en bedraden
Lichtschakelaars (Wissel-/enkelpolig) installeren en bedraden
Deze (licht) installatie- in combinatie met stopcontacten en wisselschakelaar onder spanning zetten,waardoor de lamp moet gaan  branden!!) Vervolgens ga je
Stroom, spanning en weerstand meten (Wet van Ohm)

Week 2(Serieschakeling)

In deze week ga je nu (volgens tekening) een serieschakeling maken. Met deze installatie ga je (op 1 plek) 2 lampen bedienen. De 1e lamp moet na inschakeling zowel AAN – en UIT gaan, als ook de 2e lamp!

Week 3. (Hotelschakeling)

In deze week (3) ga je een Hotelschakeling maken. Het “HIER AAN en DAAR UIT” principe!!) Zo’n hotelschakeling kun je in principe overal maken/installeren. Een duidelijke voorbeeld hiervoor is de gang of slaapkamer etc.

Week 4. (Kruisschakeling)

Deze schakelaar is wat gecompliceerder.In deze week ga je (volgens tekening) een kruisschakeling maken. Dit is een installatie,die je op 3 plaatsen AAN en UIT kunt schakelen. Denk bijvoorbeeld aan een hoge trap,of een  gang, alwaar slechts 1 lamp is aangesloten en op 3 plekken kunt bedienen!

Week 5. (TL-verlichting+Wisselschakelaar)

In week 5 ga je  een TL-verlichtingen maken in combinatie met een stopcontact + (wissel) schakelaar. Vervolgens ga je 6 stopcontacten in serie aansluiten en bedraden. Deze installatie ga je onder spanning zetten, zodat de lamp kan braden en vervolgens de stroom doormeten.

In de zesde,tevens laatste week ga je een groepenkast (schroefautomaat) fileren(uit elkaar halen en weer in elkaar zetten)

Opmerking:

Nadat je bovenstaande opdrachten met goed gevolg hebt voltooid,kun je er verzekerd van zijn, voldoende kennis te hebben,om zelfstandig je klus(sen) te klaren! 

Succes!!