Spaar-wisselschakeling

Groningse wisselschakeling (spaarschakeling)

Afbeelding schema spaarschakeling:wisselschakeling2

 

Afbeelding bedradingschema:Page07

wisselschakeling_met_omloopdraad_recht

Middels deze schakeling kun je op dezelfde leiding gewoon aan weerskanten ook een wandcontactdoos met randaarde plaatsen. In oude situaties kunnen de oude installaties je nog wel eens beperken daar je vaak maar 1 buis van 16 mm hebt leggen. Dit was vroeger voldoende. Wanneer je dan aan de voedende kant van de wisselschakeling zit dan kun je daar zonder pardon een randaarde wcd plaatsen. Echter aan de andere zijde heb je een probleem. Hier heb je dan namelijk, in de meestgebruikte wisselschakeling, 3 zwarte draden leggen.

Wisselschakeling:

 

6draden

Spaarschakeling:

5draden

De NEN schrijft voor dat je maar maximaal 3 draden 2,5qmm en 2 draden 1,5qmm mag hebben lopen door een pvc buis van 16mm. Wil je nu een wcd erbij plaatsen dan kan dat wel, maar gezien de beperking van de toelaatbaarheid van het aantal maximaal aders in de buis, kun je er geen wcd randaarde plaatsen. Wanneer je dan je huis wilt opknappen en opwaarderen naar de huidige situatie, en dus met randaarde wcd, dan heb je 2 keuzes: ofwel je gaat hakken en legt een nieuwe of extra leiding aan, ofwel je gebruikt een spaarschakeling.

Met een spaarschakeling worden beide wisselschakelaars gevoed met een bruine draad op het wisselcontact. Op de het P-contact van de ene wisselschakelaar komt dan een zwarte draad 1,5qmm welke rechtstreeks naar het P-contact van de andere wisselschakelaar gaat. Nu heb je nog een contact op beide wisselschakelaars over. Deze contacten verbind je ook met elkaar middels een zwarte draad 1,5qmm, maar in de centraal doos of op de plaats waar de lamp komt, wordt deze draad doorgeknipt, weer gelast middels een lasdop van minimaal 3 ingangen en vervolgens komt er aan deze lasdop een kort stukje zwart draad 1,5qmm voor de lamp.

Op deze manier heb je ook een wisselschakeling alleen dan met 1 draad minder. Deze schakeling is toegestaan, maar wordt nog erg zelden toegepast. Wel geeft dit ruimte om dan alsnog te voldoen aan de huidige norm zonder extra werk zoals hakken te verrichten.

 

Schema aansluiting met Wisselschakelaars van de Gamma.

De fase sluit je niet aan op de P maar op Poort 1.

Tussen de 2 wisselschakelaar sluit je de P’s op elkaar aan met schakeldraad.

Poort 2 laat je weglopen naar de lamp. Sluit de 2 schakeldraden aan in een lasklem en laat een derde draad lopen naar de lamp.

 

12345

Video-animatie:

output_S5koLI

Praktijk voorbeeld met Gamma-wisselschakelaars:

20160216_215619