Vakopleiding Elektricien

Elektriciteit is voor veel mensen niet iets waar ze snel zelf aan beginnen. Een meterkast hangt vol met draden en groepenkasten die er vaak ingewikkeld uit zien, wat de mensen al snel afschrikt. De meeste mensen die een nieuwe groepenkast willen, huren een elektricien in om dit voor ze te doen. Wie geen verstand heeft van elektra doet er goed aan om dit te laten doen. Een kortsluiting of stroomstoring is snel veroorzaakt, en kan grote gevolgen hebben als het echt fout gaat.

BEDRIJVEN WAAR EEN ELEKTRICIEN WERKZAAM KAN ZIJN

Als elektricien kan je bij veel verschillende bedrijven aan het werk zoals woninginstallateurs, industrie-installateurs, scheepvaartinstallateurs, beveiligingsbranche of als onderhoudsspecialist gaan werken. Als elektricien zijn er dan ook veel mogelijkheden om te kunnen werken bij verschillende soorten bedrijven die meestal allemaal zo hun eigen specifieke doelen hebben als het aankomt op elektronische-installaties.

elektricien-1-0

COMPETENTIES ELEKTRICIEN

Als elektricien heb je een grote verantwoordelijkheid, omdat de gemaakte installaties veilig moeten zijn. Tijdens de opleiding tot elektricien is er dan ook veel aandacht voor het maken van veilige installaties. Tijdens renovatiewerkzaamheden komt het nogal eens voor dat een elektricien met oude installaties te maken krijgt, die niet meer veilig zijn. Het is de elektricien die dit moet melden en er voor moet zorgen dat de installatie weer veilig wordt. Bijscholing als elektricien is heel belangrijk, omdat de nieuwe technieken elkaar vaak snel opvolgen.

Een elektricien is verantwoordelijk voor het onderhouden en aanleggen van de infrastructuur die nodig is voor elektriciteit. De elektricien zorgt er voor dat stroom veilig ons huis binnen komt. Door alles op de juiste manier aan te sluiten kunnen wij veilig ons stroom aftappen uit de stopcontacten. Als iemand toch teveel stroom pakt van een groep of als er ergens kortsluiting is zal deze groep uitvallen.

Bij nieuwbouw moet de elektricien goed van een tekening kunnen lezen. Op de tekening staan alle aansluitpunten en waar de stopcontacten moeten komen. De elektricien zal dan ook sleuven in de muren moeten vrezen naar de plek waar de stopcontacten komen. Als later alle leidingen geplaatst zijn moet de elektricien door de buizen de bedrading trekken. Deze draden lopen allemaal naar de meterkast waar deze weer aangesloten worden op de juiste groep. Ook het plaatsen van de stopcontacten en lichtschakelaars zelf is een klus voor de elektricien.

Als alles klaar is zal de elektricien het hele elektrische systeem doormeten om te controleren of alles naar behoren werkt. Op deze manier is een gebruiker van gebouw verzekerd van een veilig gebruik.

elektricien-1-1

 

ARBEIDSMARKTPERSPECTIEF EN DOORGROEIMOGELIJKHEDEN ALS ELEKTRICIEN

Als elektricien kan je bij verschillende soorten bedrijven werkzaam zijn, die allemaal zo hun eigen soort elektronica installaties bouwen. Om als volwaardig elektricien te kunnen werken is er doorgaans veel ervaring vereist. Voor een goeie elektricien is het doorgaans geen probleem om werk te vinden, omdat installaties steeds ingewikkelder worden en strengere onderhoudseisen krijgen. Als elektricien zijn er vaak voldoende doorgroeimogelijkheden binnen het bedrijf waar de elektricien werkzaam is, zoals op de tekenafdeling of op de werkvoorbereiding, afhankelijk van of de elektricien nog verder wil leren in zijn vak. Als elektricien is het ook prima mogelijk om als zelfstandige te werken. Er zijn veel aannemers of bouwbedrijven die regelmatig een elektricien nodig hebben om aanpassingen te doen aan installaties, of nieuwe installatie nodig hebben.

images

ARBEIDSVOORWAARDEN EN SALARIS ELEKTRICIEN

Het salaris van een elektricien in loondienst ligt tussen de 1500 euro tot 2600 euro afhankelijk van zijn opleiding en ervaring. Als zelfstandig ondernemer werkt een elektricien doorgaans voor een vastgesteld uurtarief.

Het vak van elektricien is veel breder dan alleen elektra aansluiten in woonhuizen. De elektra in woonhuizen is vaak een van de makkelijkste taken van een elektricien. De echte uitdagingen liggen in complexe regelkasten, die te vinden zijn bij bedrijfsmatige gebouwen. Voor een elektricien is het belangrijk om bijscholing te krijgen in zijn vak, omdat deze constant in beweging is met nieuwe voorschriften en nieuwe materialen.

licht

OPLEIDINGEN TOT ELEKTRICIEN

Elektricien kan men worden door het volgen van de opleiding elektrotechniek. Tijdens de opleiding worden eerste de basis technieken  geleerd, en gaat men geleidelijk steeds dieper in op het vak.

Stichting Technische Opleidingen Rotterdam / Charlois

cropped-cropped-naamloos.png

Stichting Technische Opleidingen Rotterdam opereert zonder winstoogmerk. Zij zet zich al jaren in om werkeloze jongeren en ouderen  zonder werkervaring  om te scholing dan wel bij te scholen in het vakgebied van Elektrotechniek en ze tevens te begeleiden naar een betaalde baan.

De Stichting biedt onder meer praktische lessen inzake onder meer Monteur Elektrotechnische installaties (M.E.I) en is daarom ook 1 van de Erkende Praktijkschool in Rotterdam voor verkorte opleidingen & cursussen op
(MBO-niveau).

Stichting Technische Opleidingen Rotterdam is erkend door het Ministerie van   OC&W en staat garant voor leer- mogelijkheden en deskundige begeleiding van leerlingen.

big_35237204_0_550-756

big_36867801_0_558-767

erkbig_35360588_0_558-767

klik voor vergroting

Let op: Mogelijk komt u ook in aanmerking komen van de scholingsvoucher van het UWV t.w.v. € 2500,-  voor het volgen van een opleiding in een Kansberoep zoals bijvoorbeeld: Elektro-Monteur.

Mocht u geïnteresseerd zijn in onze opleiding(en) dan bent u bij ons op de juiste plek!

BASISCURSUS ELEKTROTECHNIEK

5-6 Weken voor Beginners (Basis) op woensdagavond van 18.00 u- 22.00 u.
Kosten: € 895.-

Bedenk, dat je Vanaf DAG 1 direct met je handen aan het werk gaat!
Alle benodigde materieel en handgereedschappen heb je tot je beschikking!
Alle opdrachten voer je Zelfstandig uit onder deskundige begeleiding!

Lees meer

10jpg

OPLEIDING ASSISTENT-MONTEUR

Studietijd:                                                                                                                              3-4 maanden voor Assistent-Monteur Elektrotechnische Installaties (Niveau-1 MBO)  (praktijk inclusief theorie) op ZaterdagsKosten: € 2.395.- (inclusief studiemateriaal)

Ben je in het bezit van het Basiscertificaat Elektrotechniek, dan kun je bij ons direct starten met de opleiding: Assistent-monteur Elektrotechnische installaties (AMSI- MBO Niveau-1). Deze versnelde- en zeer verzorgde praktijkopleiding duurt 3-4 maanden (48-50 uur praktijk ,inclusief theorie).

Lees meer

IMAG0043

OPLEIDING MONTEUR HUISINSTALLATIE

6-7 maanden voor Monteur Elektrotechnische Installaties (Niveau-2 MBO)  (praktijk inclusief theorie) op zaterdags.  Kosten: € 3.695.- (inclusief studiemateriaal)

KIES JE VOOR EEN BAAN IN HET INSTALLEREN, dan ben je bezig met het installeren, inregelen en in bedrijf stellen van installaties in bijvoorbeeld: woningen, bedrijfsgebouwen, woongebouwen, winkelbedrijven, utiliteitsgebouwen zoals scholen, kantoorgebouwen en ziekenhuizen en het bedekken van daken.

Lees meer

11jpg

OPLEIDING EERSTE-MONTEUR

8-9 maanden:  Monteur Elektrotechnische Installaties (Niveau 3 -MBO) (praktijk inclusief theorie) op Zaterdags. Kosten: € 4.795.- (inclusief studiemateriaal)

Lees meer

5

CURSUS BEDRADEN GROEPENKAST

Het bedraden van een groepenkast is aan regels gebonden. Deze regels kun je lezen in de NEN1010. Met onze kennis en jarenlange praktijkervaring,kunnen wij jou in 2-dagdelen leren hoe je zowel een 1-als een 3 Fase groepenkast moet bedraden. Neem contact met ons op voor meer informatie!

Lees meer

40004699

Meer informatie
Via het onderstaande formulier kun jij je inschrijven.

Contact:

Red contact keys on the computer keyboard, three-dimensional rendering

Tel:
   010 –  786.6016
Mob: 06 – 45225004
E-mail: mail@doehetzelfschool.com.

Openingstijden:
Ma. t/m Vrijdag                         van 09.00 – 22.00 u en
Zaterdag                                      van 0.900 – 17.00 u
Studiedagen Stagiares:
Ma t/m Vrijdag
(Groep 1)   van 09.00 – 14.00 u praktijkleren  (BOL-VMBO-ers)
(Groep 2)   van 09.00  -14.00 u praktijkleren   (BOL-MBO-ers)